Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Kronika školy > školní rok 2010/2011

školní rok 2010/2011

Zahájení školního roku 2010/2011

Dne 1. 9. 2010 jsme všichni zahájili nový školní rok. Letos bohužel bez prvňáčků, ale i přesto bylo zahájení velmi slavnostní. I v MŠ se konalo zahájení školy po prázdninách, některé děti se velmi těšily, jiné se trochu bály, ale všem se nakonec v prostorách MŠ velmi líbilo.

Drakiáda

Mateřská škola vyrazila na tuto akci dne 14. 10. 2010. 19. 10. 2010 se uskutečnila  "drakiáda" se žáky Základní školy.  Foukal příznivý vítr a draci skvěle létali. K obloze se vzneslo mnoho zajímavých draků, např. čmelák, medvídek PÚ, čtyřlístek a čínští draci.

Haloween

Dne 31. 10. 2010 jste všichni srdečně zváni na "průvod strašidelných světýlek"!!! S sebou si přineste jakkákoliv světýlka, ať již tradiční lampióny nebo moderní vyřezávané dýně. Samozřejmostí je  také tradiční haloweenský kostým. Od základní školy budeme vycházet přesně v 18.00 a se světýlky obejdeme celou Vlkaneč.

Cirkus

Do MŠ přijel malý cirkus z Podmok. Dětem se představil i žonglér. Moc se jim líbily 2 malí psi, kteří zdolávali různé překážky. Došlo i na kouzlení a na závěr se děti vyfotily s malou opicí.

Smyslová revue

Pro děti z MŠ a 2. ročník ZŠ byla připravena smyslová revue. Děti pomocí různých her poznávaly různé zvuky, předměty, chuťe. Učily se používat všechny smysly.

Plavání

Od 23. 11. do 21. 12 jsme jezdili na lekce plávání do Kutné Hory. Děti ze ZŠ mají tyto lekce povinné a děti z MŠ mohly jezdit také.

Rozsvěcení vánočního stromu

V neděli 28. 11. 2010  byl přesně v 16.30 hod rozsvícen vánoční strom ve Vlkanči. Stromeček zdobily samy děti již v pátek a v neděli u něj předvedly své pásmo básní a koled. Účast byla velká a všichni si s námi velice rádi zazpívali vánoční koledy.

Mikuláš a čerti

Do školy přišel v pátek 3. 12. 2010 Mikuláš a čerti. Za básničku nebo říkanku byly děti odměněny sladkým překvapením.

Vánoční besídka

Poslední adventní neděli 19. 12. 2010 jsme se sešli v sále místního pohostinství, abychom si společně zazpívali se svými rodiči vánoční koledy a zastavili se chvíli v tomto předvánočním čase. Kratký program měly děti z MŠ. Všem se libilo vystoupení děvčat ze sportovního kroužku a krátká pohádka byla hezkou tečkou na závěr. Dětem byl odměnou potlesk a rodiče měli radost ze svých dětí.

Školní vánoční besídka

Poslední školní den před Vánocemi začal v kostele zdobením vánočního stromečku. Prohlédli jsme si betlém a zazpívali si koledy. Ve třídě jsme si připomněli všechny tradiční vánoční zvyky - pouštění lodiček, krájení jablíčka, házení botou a rozbalování dárků.Pod stromečkem každý našel malý dárek od svého kamaráda.

Zápis do 1. ročníku

Dne 9. 2. 2011 se konal zápis žáků do 1. ročníku.

Slet čarodějnic

Školní projekt "Slet čarodjěnic" byl v pátek 29.4 2011. Už od rána se slétaly čarodjěnice různého vzezření do naší školy. Uvařily nám kouzelné lektvary a zatančily svůj tanec s košťaty. Čarodějnice v tento den vydávají svůj časopis "Čarodějný kotlík", ve kterém si přečteme inzeráty, počasí, sport i televizní program pro čarodějnickou noc. V 10.00 hod přiletěly za školu i malé čarodějnice z MŠ. Společně pak všechny krasavice obletěly Vlkaneč 

Den otevřených dveří HZS Kutná Hora

3. 5. 2011 měl HZS v Kutné Hoře den otevřených dveří. Tento den nám počasí vůbec nepřálo, celé dopoledne pršelo. Hasiči a záchranáři však musí zachraňovat v každém počasí a tak nám i za deště ukázali zásah při dopravní nehodě a zásah při zranění na střeše výškového domu. Prohlédli jsme si i hasičskou techniku a svezli se v záchranářském člunu. Domů jsme se vrátili úplně zmoklí, ale spokojení za zajímavě prožitý den.

Školní akademie

V neděli 19. 5. jsme uspořádali pro veřejnost školní akademii. Žáci chtěli předvést svým rodičům co se nového naučili. Vystoupení dětí se všem moc líbilo a odměnou byl velký potlesk. Děti z MŠ měly krátké básničky pro maminky a veselý taneček. Žáci ze ZŠ předvedli krátké dramatizace veršovaných pohádek a zazněly české i anglické písničky. Tradičně se všem líbilo vystoupení děvčat sportovního kroužku. Na závěr bylo společné divadlo dětí ze ZŠ i MŠ. Všichni jsme měli radost z krásně prožitého odpoledne.

Spejbl a Hurvínek v Čáslavi

 1. 6. 2011 jsme se pokusili vytvořit rekord na čáslavském náměstí o co největší počet děti se Spejblem a Hurvínkem. Každý si přinesl předmět týkající se Spejbla a Hurvínka. Největší ohlas měla Evička Šlejtrová s vlastnoručně vyrobenou loutkou Hurvínka a Monika Holubová, která přijela na náměstí převlečená za Hurvínka na jeho "kolobrndě". Na náměstí přijelo i Divadlo Spejbla a Hurvínka s p. Helenou Štáchovou. Konala se krátká autogramiáda, p. Štáchová podepisovala vše, co si děti přinesly. Samozřejmě nechyběl podpis na "našem Hurvínkovi". Okolo náměstí visely obrázky dětí, ze základních škol a měli jsme radost, že i naše výtvory měly své čestné místo. Byl to netradičně strávený dětský den a budeme na něj dlouho vzpomínat.

Beseda s Policí ČR

V úterý 7. června 2011 k nám do školy přijeli zástupci Policie ČR. Diskutovali s dětmi o zneužívání návykových látek. S blížícími se prázdnina upozornili děti na možná nebezpečí na silnici i v přírodě. Nás samozřejmě nejvíce zajímala výbava policisty - neprůstřelná vesta, pouta, zásahová helma atd. Na vše jsme si mohli sáhnout a samozřejmě sebe i svého kamaráda spoutat. Policisté nám nechali prohlédnout i vnitřek policejního auta. Vlkančí se rozléhala policejní siréna a varování "vzdejte se". Závěrem si děti napsaly krátký test z dopravní výchovy a obdržely od policistů dárky. Děkujeme jim za trpělivost s kterou odpovídali na dětské všetečné otázky. Bylo to velmi zajímavé.

Spaní ve škole

22. 6. - 24. 6. 2011 jsme se již tradičně nastěhovali na tři dny do školy, kde jsme se opět dobře bavili se svými spolužáky. Plnili jsme různé úkoly a zároveň jsme se naučili vzájemnému respektu a porozumění.